Prevajalci za angleški jezik za prodor na tuji trg

Slovenija, odkar je leta 2004 postala članica Evropske unije in tri leta zatem prevzela evro, velja za pomembno točko na gospodarskem zemljevidu Evrope, pa tudi sveta. Statistični podatki kažejo, da na tujih trgih posluje skoraj 30.000 slovenskih podjetij, med katerimi je največ (86 %) mikro in malih. Razlogi za uspešnost teh so seveda različni, zagotovo pa velja, da se za uspehom skriva obilo truda, časa, temeljita izdelava poslovne strategije in tudi skrbna priprava ustrezne dokumentacije.

Za slednjo praviloma poskrbijo prevajalci za angleški jezik, saj angleščina velja za jezik sveta, navkljub temu pa je poleg samih prevajalcev pomembna tudi vloga prevajalske agencije. Ta namreč skrbi za celoten proces prevajanja besedila iz slovenščine v angleščino, ki se začne s potrebami podjetja in katerega rezultat je podjetju prilagojen prevod v angleščino.

Prevajalci za angleški jezik so ključni za vstop na tuji trg

Kakovostno opravljene storitve, vrhunski izdelki, dobro vodstvo, složnost zaposlenih in tudi družbena odgovornost predstavljajo temelje vsakega uspešnega podjetja. Vendar za vstop na tuji trg, kjer bodoče stranke ali kupci poslanstva in usmeritve podjetja še ne poznajo, vsi našteti dejavniki ne zadostujejo.

Že dolgo velja rek »če te ni na spletu, ne obstajaš«, dandanes pa k temu lahko prištejemo tudi družbena omrežja. Tako eden kot drug (virtualni) prostor omogočata učinkovito promocijo, vendar za najpomembnejšo še vedno velja osebna predstavitev. In pri tem so prevajalci za angleški jezik nemalokrat ključni, kajti strokovno prevajanje angleščine je v resnici povsem enakovredno vizitki, dobri uporabniški izkušnji na spletni strani ter celostni grafični podobi podjetja. Te, ob dobrih dosedanjih referencah, na potencialne stranke zagotovo naredijo največji vtis.

Skrivnosti dobrega prevoda v angleščino

Prevajalci za angleški jezik, kot tudi drugi prevajalci, izhajajo iz izvirnika, zato ta do neke mere določa prevajanje besedila iz slovenščine v angleščino. Na splošno velja, še posebej za strokovno dokumentacijo podjetij, naj bo besedilo čim bolj jasno, razumljivo in neposredno, mestoma podkrepljeno z merljivimi rezultati oziroma statistiko. S tem se je napačnim interpretacijam mogoče izogniti, vendar osnovo kljub temu predstavljata ciljna skupina in namen besedila.

Prevajanje je prav zato proces, ki se začne s pogovorom o prevodu besedila in želenih rezultatih ter nadaljuje z vodenjem celotnega postopka vse do končnega prevoda v angleščino. Iz tega razloga je priporočljivo izbrati prevajalsko agencijo in ne samostojnega prevajalca, saj agencija premore podporno osebje, ki priskrbi vse potrebne informacije. Posledično se prevajalci za angleški jezik lahko v celoti posvetijo svojemu strokovnemu področju, ki med drugim vključuje:

  1. izvrstno poznavanje obeh jezikov ǀ Prevajalci za angleški jezik morajo biti ne le odlični poznavalci angleščine, temveč tudi izvirnika (slovenščine), pri čemer je treba upoštevati, da je jezik živa tvorba, ki se neprestano spreminja. Biti v stiku z obema jezikoma je zato nujno.
  2. širok besedni zaklad ǀ Branje, poznavanje fraz in frazemov, pa tudi kultura jezika, brez dvoma sodijo med tiste elemente, ki posamezno besedilo delajo živo, drugačno ter edinstveno.
  3. natančnost ǀ Nianse so pomembne, zato ni vseeno, kakšen izraz se nahaja na določenem mestu, upoštevati pa je treba tudi panogo, v kateri deluje podjetje. V primeru nejasnosti se je najbolje posvetovati s piscem izvirnika in razrešiti dileme.

Ob vsem naštetem pa seveda ni zanemarljivo niti dejstvo, da se morajo prevajalci za angleški jezik znati držati dogovorjenih rokov in da premorejo zmožnost prilagajanja željam naročnikov.

V Prevajalski agenciji EuroComIT3 svoje sodelavce skrbno izbiramo, saj želimo svojim strankam nuditi visoko kakovostne prevode. Poleg prevajanja angleščine ponujamo prevajanje v druge jezike, denimo nemščino, italijanščino, hrvaščino, madžarščino. Seznam vseh si lahko ogledate TUKAJ (LINK), z željo po sodelovanju pa nam lahko kadarkoli pišete na elektronski naslov info@eurocomit.com. Z veseljem vam bomo prisluhnili in vam pripravili ponudbo.

Slovensko angleški prevajalnik – orodje za lažjo komunikacijo s tujci
Strokoven prevod iz angleščine v slovenščino prispeva k uspeha podjetja
Meni